A meghibásodások legnagyobb részét az okozza, hogy nincs rendszeresen vízkőmentesítve a készülék. A kemény víz használata esetén 2-4 hetente javasoljuk a vízkőmentesítést. A vízkőmentesítés után a kávé sokkal jobb ízű lesz, és a készülék élettartama jelentősen meghosszabbodik.
A karbantartás hiányára visszavezethető meghibásodásokra a jótállás nem terjed ki, annak költsége még a garanciális időszakban is a tulajdonost terheli. Néhány perces művelet, érdemes rendszeresen elvégezni.
Meggyőző szokott lenni az a javaslat, hogy kávé őrlemény nélkül egy adag forróvizet főzzön át a készülékén. Ha a kilépő víz zavaros, barnás, gyakran szürkés színű (elhanyagolt berendezések esetén), elegendő belegondolnia, hogy ebből készül a kávéja…
-
Fehér/barna lerakódás a kazánon belül. Vízkő lerakódás. A készülék karbantartást igényel. Presszó kávéfőzőkben alkalmazható szerek használatát javasoljuk, mert ezek nem olyan erős illatúak mint az ecet. Fontos tudnivaló, hogy sok készülék vízkő mentesítéséhez tilos az ecet használata.
-
A készülék nem főzi le a beletöltött vízmennyiséget. Vízkő mentesítés szükséges.
-
A készülék egyáltalán nem főz le kávét, de a kijelzések bekapcsolt állapotot mutatnak. Leggyakrabban az okozza, hogy a vízkőtől teljesen eldugult a rendszer. Általában itt már nem segít a vízkő mentesítő szer alkalmazása, szakszervízhez kell fordulnia. Fontos tudnivaló, hogy a dugulás elhárítására nem terjed ki a jótállás, ha azt a vízkő okozta. Ne próbálja meg levenni a víztartály fedelét addig, amíg teljesen ki nem hűlt a készülék a nyitott kazános verziók esetén, mert a kazánban hatalmas a túlnyomás, és égési sérülést szenvedhet. Kávéfőző gépek esetén ez a baleset veszély nem áll fenn, azok ha nem főznek kávét, a kezelési útmutató szerint végezze el a vízkőmentesítést.
Porszívók
Vasalók
Gőztisztítók
Kenyérsütők